EJA Internationale Herdenkingsdag 2021

Woensdag 27 januari jl. vond de EJA -European Jewish Association- Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust plaats. EJA-voorzitter rabbijn Menachem Margolin, opende de bijeenkomst als volgt: "Deze dag moet altijd belangrijker zijn dan welke politieke kwestie of gezondheidscrisis dan ook. De herinnering aan de zes miljoen Joden, gekoppeld aan het huidige toenemende antisemitisme en de groeiende intolerantie is van essentieel belang."

Het was met dit in gedachten dat het EJA een online herdenkingsbijeenkomst hield met meer dan 500 deelnemers, waaronder staatshoofden en nog eens 25.000 kijkers die het live konden volgen via web stream, op sociale media en ook via de websites van Jerusalem Post en Arutz Sheva. 

 

Sprekers waren o.a.de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, de Belgische premier Alexander De Croo, UNESCO-directeur-generaal Audrey Azoulay, voorzitter van het Joods Agentschap Isaac Herzog, Israëls minister van Diaspora Zaken Omer Yankelevich, Europese commissarissen en ministers van onderwijs uit heel Europa, senatoren, parlementariërs en ambassadeurs. Een aantal prominente Joodse leiders richtten zich tot de virtuele bijeenkomst, waaronder Joel Mergui, president van het Israëlitische Centraal Consistorie van Frankrijk; Opperrabbijn Binyomin Jacobs van Nederland, Milo Hasbani, voorzitter van de Joodse Gemeenschap van Milaan en Raymond Forado, voorzitter van de Joodse Gemeenschap van Madrid.

 

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zei: "Het herdenken van de Holocaust is een morele plicht. Niet alleen om de slachtoffers te eren, maar ook om onze trouw aan onze diepste menselijke waarden steeds weer te vernieuwen. Wij, Europeanen, hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om deze plicht te vervullen. Voor antisemitisme is in onze samenleving geen plaats."

Directeur-generaal van UNESCO Audrey Azoulay zei in haar toespraak: "Vechten tegen de vergetelheid is de missie van UNESCO. Deze missie is vandaag de dag meer dan belangrijk voor ouders, leraren en leerlingen. We werken aan nieuw materiaal voor docenten en
leerkrachten tegen antisemitisme op scholen. We ondersteunen regeringen die alle pogingen om het onvergeeflijke te verontschuldigen, bestrijden."

Dit marathon evenement duurde 4 uur. Het was een toonbeeld van eenheid en strijdvaardigheid tegen antisemitisme en iedere vorm van rassenhaat en discriminatie. Een demonstratie van ongekende grootte, eenheid en ingetogenheid met als waarschuwende en voelbare aanwezigheid: de zes miljoen. Hun aanwezigheid werd extra gevoeld toen rabbijn Simcha Steinberg uit Eindhoven het Jizkor (herdenkingsgebed) voorzong.

 

Binyomin Jacobs

 

Reacties

Populaire posts